Om Paris Saint-Germain

PSG är en ung fotbollsklubb - blott 42 år gammal. Det var i augusti 1970 som Paris FC och Stade Saint-Germain slog ihop sig pga konkurshot, och tog sitt namn från de båda tidigare klubbnamnen: Paris Saint-Germain. Klubben har inte lämnat franska högstadivisionen sedan 1974 och har vunnit en hel del. Två ligatitlar, åtta cuptitilar och är tillsammans med Marsellie det enda franska lag med en Europeisk merit nämnligen cupvinnarcupen 1996.

1998 låg PSG etta på UEFA:s klubbrankning.

Sedan följde några år då klubben var på nergång, tills Quatar Investments gick in som ägare 2011.

Nu flödar publiken in på den anrika arenan Parc de Princes (Prinsessans park) som rymmer ca 48000 åskådare. Arenan stod som värdinna när den spännande Champions League-finalen 2006 gick av stapeln där och många trodde att det var sista gången på länge som två högklassiga lag spelade där.

Paris Saint-Germain är nu fullt med stjärnor, där vår egen Zlatan, innan bytet till Man U, var den klarast lysande. Men det finns faktiskt lite stjärnglans över historiska spelare som dragit på sig PSG-tröjan.

PSG hade 2000-talets mest sevärda spelare, han som alla kidsen ville vara på fotbollsplanen, han som log sitt berömda leende till livet och festade hellre än slappa. Utnämnd till världens bästa då han spelade i Barcelona: Ronaldinho Gaucho, mer känd som bara Ronaldinho, “den lilla Ronaldo”. Fransk fotbollspublik fick uppleva åtskilliga gyllene fotbollsstunder när han dansade igenom försvaret som ingen annan gjort förr. Nattklubbsägarna fick nog se honom dansa en hel del de med.

Nu, flera år efter Ronaldinhos tid och storhetstiden så kommer de på nytt. Paris Saint-Germain är idag ett stjärnspäckat lag som med en laddad plånbok tar sig an Europa och ett nytt kapitel i den moderna fotbollen skrivs.

Om Paris Saint-Germain

 

08-446 808 44 08-446 808 44 E-post E-post
Kundvagn